« Terug naar het overzicht

VPRA Nieuws 20-06-2016

VPRA-modelovereenkomst vervangt VAR-verklaring

De brancheorganisatie voor Public Relations- en communicatie-adviesbureaus VPRA heeft samen met de Belastingdienst een modelovereenkomst opgesteld die de samenwerking regelt tussen opdrachtgevers en zelfstandige opdrachtnemers in de communicatiesector. De VPRA-modelovereenkomst, die zowel door de Belastingdienst als door het UWV is goedgekeurd, vervangt de VAR-verklaring en is vrij te gebruiken door zowel leden van de VPRA als niet-leden. 

Opvolger van de VAR

In de modelovereenkomst wordt de samenwerking geregeld tussen opdrachtgevers (bureaus en bedrijven) en opdrachtnemers (zelfstandige professionals) in de communicatiesector. De modelovereenkomst is gebaseerd op de wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA), die sinds 1 mei 2016 de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) vervangt. Het doel van de modelovereenkomst is tweeledig: enerzijds toont een opdrachtnemer ermee aan dat de Belastingdienst hem als volledig zelfstandig ondernemer moet beschouwen, anderzijds vrijwaart de opdrachtgever zich hiermee van het betalen van loonheffingen over de inkomsten van de opdrachtnemer. 

De modelovereenkomst verschijnt binnenkort op de desbetreffende site van de Belastingdienst. VPRA-leden kunnen de pdf-versie van de overeenkomst nu al downloaden via hun persoonlijke login op www.vpra.nl olf via deze link. Niet-leden kunnen de modelovereenkomst opvragen bij Serge Beckers via secretaris@vpra.nl.

[sharethis]

Activiteiten

  • 01-11-2017

    Train je adviesvaardigheden (20 september, 11 oktober en 1 november) - volgeboekt!

    Lees meer