« Terug naar het overzicht

Bureaunieuws 18-12-2014

De Issuemakers brengt Issuekalender 2015 uit

Dit jaar is er weer een aantal nieuwe issuemomenten op de kalender opgenomen, waaronder de Werkstressweek (eerste week november), Verander je Wachtwoorden Dag (24 november) en de Dag van de Wilsverklaring (3 september). Ook verdween een aantal momenten van de kalender omdat ze niet meer actief worden georganiseerd in Nederland.

ISSUEMOMENTEN

Nederland telt in 2015 meer dan 400 issuemomenten. Volgens Mayke van Keep, managing partner bij De Issuemakers, is er echter geen overkill aan momenten: “Ieder issuemoment wordt georganiseerd voor mensen die zich in het onderwerp interesseren. Zo identificeren vrouwen zich eerder met de Borstkankermaand, terwijl mannen zich meer aangesproken zullen voelen door Movember.”

Het inhaken op of creëren van een issuemoment geeft organisaties de mogelijkheid om te laten zien welke maatschappelijke issues zij belangrijk vinden. Dit varieert van een eenmalige ludieke actie rond bijvoorbeeld Buitenspeeldag tot het structureel verbinden van een merknaam aan een issue als klimaatverandering (zoals Greenchoice doet met Warme Truiendag). Van Keep: “Het is slim om als organisatie op een moment te focussen, zodat je medestanders kunt vinden in het publiek, de media en bij andere organisaties. Hierbij is het wel belangrijk om een lange adem te hebben: de meeste issues komen pas na een paar jaar van de grond.”

OPMERKELIJKE MOMENTEN

* Week van het Vergeten Kind (29 januari t/m 4 februari 2015). Tijdens deze week wordt door de Stichting van het Kind aandacht gevraagd voor kinderen in opvangcentra. Zij kunnen niet voor zichzelf opkomen en worden gemakkelijk vergeten. Daarom is het nodig dat zij tijdens deze week hun verhaal mogen vertellen om het invoelbaar te maken in Nederland. Tezamen moeten we er voor zorgen dat zij de maximale zorg en aandacht krijgen die zij verdienen.

* Dag van de Wilsverklaring (3 september). Hoewel 95% van de 55Plussers in Nederland een positieve houding heeft ten opzichte van wilsverklaringen, heeft slechts 14% wilsverklaringen opgesteld. De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) wil het belang van het tijdig opstellen en bespreken van de wilsverklaring benadrukken: ‘Elke dag is een mooie dag voor je wilsverklaring!’

* Nationale Broer- en zusdag (30 september). Deze dag is in het leven geroepen door 3FM-dj Giel Beelen. Hij verloor in 2013 zijn zus en riep in haar nagedachtenis de Broer- en zusdag in het leven. Op deze dag wordt iedereen met een broer of zus opgeroepen om even te laten weten hoeveel diegene voor hem of haar betekent.

DE ISSUEKALENDER

De Issuekalender wordt uitgegeven door De Issuemakers omdat zij maatschappelijke initiatieven overzichtelijker wil weergeven. De kalender geeft bedrijven, organisaties, media en particulieren een overzicht van issues die gaan spelen. De kalender is ook online te bekijken en te downloaden via www.issuekalender.nl en is te volgen op Twitter via @issuekalender.

[sharethis]

Activiteiten

  • 01-11-2017

    Train je adviesvaardigheden (20 september, 11 oktober en 1 november) - volgeboekt!

    Lees meer