VPRA Certificaat

Voor de VPRA is kwaliteit topprioriteit. Daarom zijn we jaren geleden al gestart met acties op het vlak van de kwaliteitsverbetering. Hoewel ad-hoc acties bijzonder nuttig zijn, was er toch behoefte aan een structurele benadering.

Gebaseerd op input en onderzoeken van buitenlandse zusterverenigingen en op input van de leden is een VPRA certificering tot stand gekomen. Bureaus die VPRA Certified zijn voldoen aan  de normen voor een goede operationele bedrijfsvoering, een hoog professionaliteitsniveau van medewerkers en goede kwaliteit van de dienstverlening.

Het VPRA certificaat is ontwikkeld voor alle typen PR- en communicatieadviesbureaus die VPRA-lid zijn of willen worden. Het is gebaseerd op de normen van de internationale vereniging PRCA. Het keurmerk is verplicht voor VPRA-leden, het certificaat dient binnen één jaar na aanvang van het lidmaatschap behaald te worden. Van kleinere bureaus en zelfstandige adviseurs wordt echter niet verwacht dat zij in dezelfde mate systemen beschikbaar hebben als middelgrote en grote bureaus. Enerzijds omdat zij gezien hun omvang die systemen niet hoeven te hebben, anderzijds omdat de wet (bijvoorbeeld voor het deponeren van jaarcijfers) dat niet van hen verlangt. Om die reden houdt de VPRA bij de certificering rekening met twee categorieën:

 • Categorie 1: voor bureaus vanaf 3fte (Full time equivalent)
 • Categorie 2: voor bureaus tot 3fte (dus ook éénmansbureaus) 

De normen van het keurmerk zijn overzichtelijk opgesteld en bevatten een scoresysteem waarmee je op eenvoudige wijze een zelftest kunt uitvoeren. Met de zelftest ga je na in hoeverre je bureau scoort op de diverse onderdelen. In de praktijk is het bijzonder zinvol om ook de medewerkers van het bureau te vragen de vragenlijst in te vullen. Enerzijds ontstaat er zo een algemeen beeld van de gemiddelde score van het bedrijf, anderzijds worden medewerkers hierdoor sterk bij het certificeringsproces betrokken.

JKF VPRA ALV feb'15044LR

Nieuws

 • 01-06-2017

  Inschrijving geopend voor de Dutch PR Awards 2017!

  De inschrijving voor de officiële Dutch PR Awards (DPRA) 2017 is geopend! De Dutch PR Awards, die traditioneel verschillende categorieën bestrijken, worden op donderdag 14 september in Theater Amsterdam uitgereikt aan de bureaus met de beste PR-cases van 2016-2017.

  Lees meer
 • 18-05-2017

  Save the date voor de Dutch PR Awards 2017!

  De VPRA is verheugd te melden dat de voorbereidingen voor de officiële Dutch PR Awards (DPRA) 2017 in volle gang zijn! De Dutch PR Awards, die traditioneel verschillende categorieën bestrijken, worden op donderdag 14 september in Theater Amsterdam uitgereikt aan de bureaus met de beste PR-cases van 2016-2017. Het is alweer de vijfde editie van de award.

  Lees meer
 • 17-05-2017

  Verslag forumdebat Accountability

  Laat dat €-teken maar weg - De waarde van Monitoring & Accountability 16 mei 2017 - De Barcelona Principles, ja daar hebben zo’n 40 PR-professionals, bijeengekomen op deze zomerse dinsdagmiddag bij de Sterrenwacht in Utrecht, allemaal wel van gehoord, sommigen werken er zelfs mee. De 7 principes helpen bij het meten van de resultaten van pr-inspanningen. Maar zitten opdrachtgevers wel te wachten op uitgebreide, inhoudelijke analyses die PR-successen inzichtelijk maken? 

  Lees meer
 • 19-04-2017

  Het optimale monitoring proces

  Hoe ga ik structureel aan de slag met media monitoring? Op welke manier neemt mij dit werk uit handen?

  Lees meer
 • 13-02-2017

  Maatschap voor Communicatie behaalt Q

  Maatschap voor Communicatie behaalt het VPRA-keurmerk, de 'Q'. Bureaus die VPRA Certified zijn, voldoen aan de normen voor een goede operationele bedrijfsvoering, een hoog professionaliteitsniveau van medewerkers en goede kwaliteit van de dienstverlening. Van harte gefeliciteerd, Maatschap voor Communicatie, namens de VPRA! 

  Lees meer